Exhibition

11086859_10206382768436037_1160057380_o
Presentation of the Albanian Lapidar Survey @ Tulla, March 26, 2015

Në vazhdën e prezantimeve të librave, autorëve, artistëve dhe nismave të shoqërisë civile jemi të lumtur të kemi të ftuar “Departamentin e Shqiponjave” për një prezantim të Hulumtimit mbi Lapidarët e Shqipërisë të enjten dt 26 mars, në ora 19:00. Prezantimi do të mbahet nga...

 • workers-flyer-front
 • workers-flyer-front-EN
Announcing “Workers Leaving the Studio. Looking Away from Socialist Realism”

[gallery ids="3528,3527"] (English below) “PUNËTORËT DALIN NGA STUDIOJA. DUKE MOS PARË MË REALIZMIN SOCIALIST” 27 shkurt – 5 prill 2015 Më 27 shkurt 2015, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve dhe Departamenti i Shqiponjave kanë kënaqësinë e veçantë të hapin për publikun në sallën e ekspozitave të përkohshme ekspozitën...

 • DSCF8204
 • DSCF8206
 • DSCF8209
 • DSCF8212
Book Presentation “Uninspired Architecture” @ Dryphoto

[gallery ids="3332,3333,3334,3335"] The book presentation of Marco Mazzi's Uninspired Architecture, with Marco Mazzi and Emanuele Porcinai, curated by Vittoria Ciolini at Dryphoto Artecontemporanea, Prato, September 11, 2014. Photography by Andrea Abati. ...

 • Picture 035
 • Picture 038
 • Picture 045
 • Picture 062
 • Picture 069
 • Picture 086
 • Picture 098
 • Picture 139
 • Picture 141
 • Picture 165
 • Picture 171
Exhibition Opening “Unstraight Alliance Art Residency 2014″ @ Zeta Galeri

[gallery ids="3338,3339,3340,3341,3342,3343,3344,3345,3346,3347,3348"] Opening of the exhibition "Unstraight Alliance Art Residency 2014" at Zeta Galeri, Tirana on September 2, 2014, featuring Jepi me gojë by Kosovar performance collective HAVEIT and Koncert në vitin 2014 by Swedish artist Conny Karlsson Lundgren. Photography by Xheni Alushi....

rrezik5
Interview with Vincent W.J. van Gerven Oei

Vincent W.J. van Gerven Oei is co-curator of the exhibition “Uninspired Architecture: Public Space and Public Memory in Albania,” also contributing two works. His video work “Rrezik (after Bruce Andrews),” based on the poem “Danger Risk Hazard Jeopardy Peril” and commissioned by co-curator Marco Mazzi...

"Red Lenin and Stalin," public intervention, 2012 (c) Ag
Interview with Ag

Ag is a collective participating in the exhibition “Uninspired Architecture: Public Space and Public Memory in Albania.” Their overnight intervention “Red Lenin and Stalin” consisted of painting the Stalin and damaged Lenin statue behind the National Gallery red. The next morning, the statues were cleaned...

"Retrogeography of Enver Hoxha's Statue's Life," 2012, film stil (c) Pim van der Heiden
Interview with Pim van der Heiden

Pim van der Heiden is one of the artists participating in the exhibition “Uninspired Architecture: Public Space and Public Memory in Albania.” His work “Retrogeography of Enver Hoxha’s Statue’s Life” retraces the life of the statue of Enver Hoxha on Skënderbeg Square in Tirana, from...

"Untitled," 2013, oil on canvas (c) Iva Lulashi
Interview with Iva Lulashi

Iva Lulashi is one of the artists participating in the exhibition “Uninspired Architecture: Public Space and Public Memory in Albania.” Her untitled work from 2013 comprises a series of nine paintings, invoking photographic images from the communist period. [caption id="attachment_2847" align="aligncenter" width="440" class=" "] "Untitled," 2013,...

"NEVER," 2012 (c) Armando Lulaj
Interview with Armando Lulaj

Armando Lulaj is one of the artists participating in the exhibition “Uninspired Architecture: Public Space and Public Memory in Albania.” His work “NEVER” (2012) consists of the video documentation of an intervention on Mount Shpirag overlooking the southern city of Berat, switching the first two...